Krimšček

Pogled v smeri PeklaSlaba vremenska napoved za nedeljo je pomenila, da moramo kljub drugim dopoldanskim obveznostim za izlet izkoristiti soboto. Ker zato časa nismo imeli ravno v izobilju, smo si izbrali bližji cilj, tako z vidika oddaljenosti od naše dopoldanske lokacije, kot z vidika njegove dolžine. Odločili smo se kar za vzpon na Krimšček iz vasi Zabočevo. Do tja smo se pripeljali po nam že znani cesti proti Peklu, na katero smo v Borovnici zavili levo. A tokrat smo ji naravnost sledili vse do vasi Brezovica pri Borovnici, kjer smo še enkrat zavili levo pri kažipotu za Zabočevo. Na koncu vasi se je cesta iztekla na makadam in kmalu smo na desni opazili planinski kažipot za Rakitno, ki je pomenil začetek naše poti. Z vožnjo smo morali še malo nadaljevati, da smo ob cesti našli primeren prostor za parkiranje.

Prostor za počitekTako smo se že na samem začetku po cesti spustili do že omenjenega kažipota, kjer smo zavili na razdrto pot, ki je bila še najbolj podobna strugi hudournika. Redkim markacijam smo sledili vse do razpotja na robu manjše poseke, kjer nas je dobro vidna markacija usmerila desno na pot, ki je v nasprotni smeri nadaljevala z zmernim vzponom. Ob improviziranem počivališču, zloženem iz skal, je pot ostro zavila levo, nato pa se čez čas iztekla na križišče treh gozdnih cest. Na nasprotni strani smo lahko opazili nadaljevanje naše poti, na katero je opozarjal tudi kažipot za Rakitno.

Praprot v popoldanskem soncuSledil je ne predolg odsek precej razdrte vlake, katere stanje se je izboljšalo, ko je strmina spet malo popustila. Čeprav je bilo na levi še nekaj odcepov, smo nadaljevali naravnost in sledili markacijam. Šele ko se je strmina končala in smo se celo blago spustili proti sedlu, je bil čas, da markirano cesto zapustimo, saj nismo želeli končati na Rakitni. Tako smo na naslednjem razpotju zavili desno na slabšo cesto, ki se je blago vzpenjala v klanec. V družbi trikotnih markacij smo ji sledili do prvega izrazitega razcepa, kjer smo zavili desno in nato naravnost na travnik.

Pogled na višjega brataTu se je pot začela izgubljati. Na drugi strani travnika smo v gozdu še opazili njeno nadaljevanje, a se je po ostrem desnem zavoju dokončno iztekla na travnik. Tako smo se enostavno odločili za vzpon po travniku navzgor, od koder so se začeli odpirati prvi razgledi dneva, med drugim tudi na Krim na nasprotni strani Rakitne. Ker je vrh poraščen z gozdom, ni razgleden, niti na njem ni vpisne skrinjice, nas je pa nagradil vsaj z zakladom, po katerega smo prišli nanj.

Pogled navzgorV dolino smo se vrnili po isti poti, edinole do našega parkirišča smo se z markirane poti spustili po bližnjici, ki je zavijala na desno ravno na mestu, kjer smo med drevesi opazili avto. Spust sicer ni bil najbolj enostaven, smo si pa prihranili ponoven vzpon od začetka markiranje poti.

Oglejte si album slik z izleta.

Oglejte in prenesite si zemljevid poti.

Naročite se na vir RSS.

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh