Bohinjsko jezero in slap Savica

Slap Savica v vsej svoji lepotiKako ogled slapa Savica v podaljšati v poldnevni izlet? Preprosto! Za izhodišče izberemo vzhodni breg Bohinjskega jezera ter vzpon k slapu vključimo v sprehod okrog jezera. Če je pravo tudi vreme in vode dovolj, nad izkušnjo zagotovo ne bomo razočarani. Za izhodišče je najboljša izbira parkirišče nad kopališčem med Ribčevim Lazom in Staro Fužino, se je pa parkirnini mogoče izogniti v zameno za sprehod skozi Ribčev Laz z brezplačnega travnika na začetku vasi.

Odsev Bohinjskih gora v jezeruPot okrog jezera pričnemo po njegovem severnem bregu. V začetku maja kopališče seveda še ni odprto, tako da ob jezeru kljub ne najbolj zgodnji uri in sončnemu vremenu srečamo le nekaj sprehajalcev in tekačev. Čudovite poglede na okoliške gore nam kmalu zakrije gozd, tako da se moramo zadovoljiti že s tem, da občasno ugledamo gladino jezera. Na zahodni strani je ta žal prekrita s cvetnim prahom, ki celo ta užitek nekoliko skazi, a k sreči gre le za nepriliko povezano s pomladanskim časom.

Pogled v drevesne krošnjePot k slapu s severne strani jezera ni označena, a jo je težko zgrešiti, če imamo vsaj kanec orientacije. Ko se namreč pot ob jezeru izteče in bi morali zaviti levo, da bi bregu še naprej sledili, se proti zahodu od brega loči dobro vidna pešpot, ki nas pripelje do asfaltne ceste iz smeri hotela Zlatorog. Nanjo seveda zavijemo desno, a jo prav kmalu na levem ovinku zapustimo in v prejšnji smeri nadaljujemo po kamniti poti.

Savica pred izlivom v jezeroSkozi gozd se postopoma bližamo kanjonu Savice, kar lahko kmalu tudi slišimo. Ko se v desno odcepi pot na Komarčo, nas od Koče pri Savici, kjer avto pusti večina obiskovalcev, loči le še nekaj deset metrov. Med prečkanjem mostu si lahko prvič zares ogledamo, kako vodnata je Savica, nato pa nadaljujemo pot po njenem levem bregu. Pri odcepu poti na Komno plačamo še vstopnino in že lahko pričnemo z vzponom po številnih stopnicah, ki veljajo za nekakšen zaščitni znak poti k slapu Savice.

Bogastvo bohinjskih gozdovČe smo do sem srečali le posamezne pohodnike, se situacija zdaj hitro spremeni. Kot že omenjeno, si večina izletnikov za izhodišče izbere Kočo pri Savici, kar je vidno tudi po obljudenosti poti. Ta je k sreči dobro urejena in večinoma dovolj široka, da se brez težav lahko izognemo tistim, ki nam prihajajo nasproti. Po dobrih 100 metrih vzpona smo nagrajeni s pogledom na slap, ki upravičeno velja za enega lepših v Sloveniji. Na nasprotnem bregu potoka lahko opazimo tudi lično in nemotečo stavbo ob vtoku vode za hidroelektrarno.

Radovedni prebivalec ob potiSprva se seveda vračamo po isti poti, in sicer vse do mesta, kjer smo med vzponom prvič stopili na asfaltno cesto. Namesto da bi na tem mestu zavili z nje, sedaj nadaljujemo po cesti vse do hotela Zlatorog. Sledili bi ji lahko še naprej, a smo se odločili poiskati še zaklad na vojaškem pokopališču Ukanc, zato smo kakšnih 300m od hotela zavili desno v breg po kolovozu, ki prek ceste h Koči pri Savici vodi skoraj naravnost do našega cilja.

Pogled proti Pokljuškim goramŽal smo šele naknadno izvedeli za lovsko pot nad južnim bregom Bohinjskega jezera, ki jo bomo zato preizkusili ob naslednji priložnosti. Tako smo se s pokopališča po končanem iskanju spustili nazaj na cesto in nadaljevali desno do mesta, kjer se z nje odcepi cesta k Zlatorogu. Prav tam se nad cesto začne tudi urejena pešpot, ki vodi vse do mostu pri cerkvi Sv. Janeza Krstnika. Preden smo mimo nje zavili k našemu izhodišču, smo prijeten dan zaključili še z okrepčilom v enem od bližnjih gostišč.

Oglejte si album slik z izleta.

Oglejte in prenesite si zemljevid poti.

Naročite se na vir RSS.

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh