Slivnica

Pogled na Cerkniško jezeroNič čudnega, da Slivnica spada med bolj priljubljene planinske cilje, saj obiskovalca za relativno kratek vzpon nagradi s čudovitim razgledom na Cerkniško jezero in okolico. Kratkost izkušnje ga sicer naredi manj zanimivega za tiste med nami, ki smo malo bolj oddaljeni, a popoldanski opravki v Ljubljani so dovolj dober izgovor, da dopoldne izkoristimo še za osvojitev tega notranjskega vrha.

Brstična lilijaPristopov nanj je več. Mi smo si za izhodišče izbrali Cerknico. Vanjo smo se pripeljali iz smeri Unca in takoj za diskontom Hura zavili levo v klanec. Le nekaj metrov više je na levi strani cesti prostorno parkirišče, na nasprotni strani pa se začne planinska pot do našega cilja, na katero nas opozorijo tudi dobro vidne markacije, ki nas spremljajo vse do vrha. Je pa pobočje s potmi in gozdnimi cestami kar precej prepredeno, tako da smo opazili številne (verjetno) domačine, ki so na vrh ubrali nekoliko drugačno traso od markirane.

Osamelec na pašniku pred zadnjim vzponomPrvi del poti nas vodi skozi gozd in pri tem nekajkrat prečka gozdno cesto, dokler se končno ne izteče na drugo pot, ki se ji pridruži z leve. Kmalu po tem že dosežemo prve travnike, gozd pa se počasi prične redčiti, tako da se je občasno smiselno ozreti nazaj, saj se proti zahodi odpirajo prvi razgledi. Vrh pobočja se markirana pot odcepi desno prek pašnika, od koder se začno odpirati pogledi tudi proti Cerkniškemu jezeru na jugu. Na koncu pašnika se prične še zadnji vzpon. Markirana pot zavije rahlo desno proti Domu na Slivnici, mi pa smo jo namesto tega ubrali levo po dobro shojeni a neoznačeni poti, ki vodi direktno proti vrhu. Preden nas končno pripelje do nerazglednega vrha z vpisno skrinjico in knjigo, še dvakrat prečka makadamsko cesto, a z orientacijo kljub temu ni težav.

Pašniki pod vrhomNamesto da bi se vrnili po isti poti, smo zavili proti jugu, do roba travnika, od koder je s Slivnice verjetno najlepši pogled na Cerkniško jezero in okolico. Vzdolž pobočja od te točke vodi še ena pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do doma, ki smo ga prej obšli. Po markirani poti se spustimo le še do pašnika, s katerega smo prej zavili na vrh, in po že znani poti nadaljujemo vse do izhodišča.

Oglejte si album slik z izleta.

Oglejte in prenesite si zemljevid poti.

Naročite se na vir RSS.

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh