Ljubelj

Mejni kamen vrh prelaza Po deževnem sobotnem dopoldnevu smo se odločili nekoliko lepše popoldne izkoristiti za vzpon z mejnega prehoda Ljubelj do prelaza oz. Starega Ljubelja. Avto smo pustili na parkirišču na desni strani ploščadi mejnega prehoda, kjer se nahaja tudi kažipot proti našemu cilju. Po nekaj metrih vzpona smo dosegli staro cesto čez prelaz, ki je za vozila večino časa zaprta z ogrado in jo odprejo le ob posebnih priložnostih, kot je vsakoletna dirka starodobnikov.

Bornova pot Cesta je v dobrem stanju in speljana v položnih serpentinah, da je primerna tudi za vozila, tako da vzpon po njej tudi za planince seveda ni prenaporen. Čeprav gre za makadamsko cesto, je hoja po njej vseeno prijetna, ker je zaprta za promet in je nemoteno na voljo pešcem. Kmalu se pričnejo odpirati tudi lepi pogledi na okolico: Šentansko dolino proti Podljubelju ter Bornovo pot za Preval na nasprotnem pobočju, na kateri smo videli celo dva pogumna gorska kolesarja, kar očitno ni takšna redkost.

Zaprta Koča na Ljubelju Na vrhu nas je naprej neprijetno presenetilo dejstvo, da je bila koča zaprta. Takoj za njo pa so še pred mejo zbrani kažipoti za ture na bližnja cilja: Dom na Zelenici prek Povne peči ter Košutico in planino Korošico z avstrijske strani. Druga je že nekaj časa med našimi načrti, za prvo pa smo slišali prvič in predstavlja možnost za lepo krožno pot z Ljubelja na Zelenico, če jo bomo ocenili kot primerno za nas.

Črn dim gorečega avtobusa Stopili smo še čez mejo in se naužili razgledov na avstrijsko stran, nato pa smo se po isti poti vrnili do parkirišča. Tik pred ciljem smo začudeni opazili gost črn dim. Izkazalo se je, da je tik pred mejnim prehodom na zadnjem klancu zagorel avtobus, zaradi katerega je bila cesta zaprta več ur. Ker so se gasilska vozila šele vzpenjala na Ljubelj, smo to pravilno pravilno predvideli in se skozi predor rdeči luči navkljub vrnili po avstrijski strani. Privoščili smo si prijetno podeželsko vožnjo po desnem bregu Drave, pri St. Jakobu smo zavili na avtocesto in proti Karavanškemu predoru. Tam nas je pričakalo še presenečenje v obliki kontrole vinjet – po razlagi, od kod prihajamo zaradi zaprtega Ljubelja so nas mirno izpustili, saj vinjeta na odseku od predora do St. Jakoba ni potrebna.

>> Zemljevid poti << | >> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh