Planinski dom v Gorah

Začetek markirane poti Danes smo se iz Hrastnika odpravili do Planinskega doma v Gorah. Avto smo parkirali ob železniški postaji v Hrastniku, kjer se tudi začneta tako Sovretova pot (ki vodi v Šavno Peč) kot markirana pot do planinskega doma, in sicer ob koncu železniške postaje na drugi strani industrijskega tira. Na začetku se precej strmo vzpne v travnik, še dvakrat za kratek čas sledi cesti in jo nato dokončno zapusti. Po nedolgem vzponu skozi gozd in prek par jas se ponovno povzpne na kolovoz, ki se malo pred Krnicami priključi cesti v vas.

Pogled na Kum Skozi vas nas je markirana pot popeljala kar po asfaltni cesti, na kateri pa k sreči ni bilo veliko prometa. Vendar pa je ta del poti povsem izpostavljen soncu, kar se je pri današnjih temperaturah izkazalo za precej neugodno predvsem med vračanjem. Je pa res, da je bil to edini del poti, na katerem se nam je odprl pogled na Kum na nasprotnem bregu Save. Ob koncu vasi cesta preide v kolovoz in nato v gozdno cesto, ki se sprva še rahlo povzpne, nato pa že prične počasi spuščati proti Šavni Peči.

Planinski dom v Gorah Tam nekje nas je kažipot za Gore strmo usmeril v travnik na levi. Skoraj do cilja nas je pot nato vodila skozi gozd, kjer so se izmenjavali bolj in manj strmi odseki. Na desni smo med drevesi na nekaj mestih ugledali tudi Šavno Peč, rojstni kraj Antona Sovreta, po katerem je Sovretova pot dobila ime. Ko se je pot ponovno iztekla na kolovoz, smo bili že skoraj na cilju. Še mimo cerkve Sv. Jurija in že se nam je odprl pogled na Planinski dom v Gorah, od koder smo se kmalu po isti poti vrnili do izhodišča.

>> Zemljevid poti << | >> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh