Izvir pri Mrzlih vodah

Prvi Martuljški slap Danes smo se odpravili na kratek sprehod iz Gozd Martuljka mimo prvega Martuljškega slapu do Brunarice pri Ingotu v Jasenjah, a smo ga nato podaljšali do izvira pri Mrzlih vodah. Avto smo pustili na parkirišču poleg propadajočega Penziona Špik in takoj za njim zavili levo, pravokotno na magistralko. Namesto naravnost po cesti v hrib smo zavili ob pobočju levo do potoka in nato čezenj v sotesko. Prek dveh sveže postavljenih mostičev, ki sta uspešno preživela nedavno junijsko deževje smo se mimo zares vodnatega slapu povzpeli do ceste in po njej do brunarice.

Skala pri odcepu proti Mahovom Tam so nam zavoljo velike količine vode priporočili ogled Mahov, kot jim pravijo domačini, oz. izvira pri Mrzlih vodah, kot ga poimenuje tabla ob njem. Pustili smo se prepričati in po navodilih smo se mimo Finžgarjeve kapelice odpravili po markirani poti proti drugemu Martuljškemu slapu. Tej smo sledili vse do vrha drugega, strmejšega klanca, kjer je sredi poti večja skala piramidaste oblike (podobna Špiku), ki ima tako na sprednji kot na zadnji strani markacijo.

Izvir pri Mrzlih vodah Na tem mestu smo s poti zavili v desno in že čez nekaj metrov smo zagledali dobro shojeno, čeprav nemarkirano pot, ki je prečila pobočje. Sledili smo ji vse do izvira, že na poti do tja pa so se odpirali lepi razgledi tako na Jasenje, Gozd Martuljek in Srednji vrh, kot tudi na Špik. Ogled izvira pri Mrzlih vodah je bil vsekakor vreden podaljšane poti do njega, saj po našem mnenju prekaša oba bolj znana Martuljška slapova. Od izvira smo se vrnili po isti poti do brunarice, kjer smo si privoščili še kislo mleko, menda pa bi lahko nadaljevali tudi čez mostiček in prek melišča do markirane poti pod Špik, po kateri bi se lahko spustili do gozdne ceste v Jasenje. V dolino smo se spustili kar po gozdni cesti.

>> Zemljevid poti << | >> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh