Velika korita Soče

Zemljevid Čeprav je najbližje izhodišče za dostop do velikih korit Soče z označenega parkirišča med Kalom in Sočo ob cesti Bovec - Vršič, bomo obisk korit združili z daljšim sprehodom po okolici Bovca, zato bomo pot začeli na parkirišču pri hotelu Kanin v Bovcu. Od tod se po cesti peš vrnemo do obvoznice, ki jo prečkamo in nadaljujemo naravnost mimo letališča. Za letališčem se makadamska cesta in parkirišče končata, pot pa se nadaljuje po kolovozu. Kmalu pridemo do razcepa poti, kjer zavijemo levo proti Čezsoči, kamor nas usmeri tudi kažipot. Po hitrem spustu skozi gozd nadaljujemo po asfaltni cesti do Soče, ki jo prečkamo nato pa na njenem levem bregu zavijemo levo in nadaljujemo po kolovozu.

Korita Soče Slednji se kmalu izteče na ozko asfaltirano cesto proti Jablenci, po kateri nadaljujemo mimo začetka muzeja na prostem Humčič. Ko dosežemo prve hiše, nas pešpot 1, kateri smo ves čas sledili, usmerja levo proti Vodenci, mi pa še vedno nadaljujemo po cesti in sledimo kažipotom, ki izmenična kažejo proti Zmuklici in Krševcu. Kmalu pridemo do konca ceste, mi pa nadaljujemo po pešpoti mimo kmetije v gozd. Ko ponovno zavijemo na makadamsko cesto, smo že skoraj na cilju. Postati moramo pozorni, saj nas kažipot kmalu usmeri s ceste levo navzdol do korit. Ta si lahko ogledamo z visečega mostu, z nekaj previdnosti pa se lahko spustimo tudi na skale na njihovem robu.

Viseči most čez Koritnico Od tod se vrnemo po isti poti do Jablence. Med vračanjem lahko s poti zavijemo na desno proti Brjeki, kjer se nam z visečega mostu v nekaj slabšem stanju ponuja lep pogled na reko Sočo in morda tudi kajakaše na njej. Sočo bi lahko tu tudi prečkali in se vrnili prek Kala, mi pa raje nadaljujemo po levem bregu do Jablance in zavijemo proti Vodenci po pešpoti 1. Na drugem bregu Soče se nam pridruži tudi pot iz Kala, obe skupaj se nekaj časa nadaljujeta ob desnem bregu nato pa zavijeta vzdolž levega brega Koritnice, ki jo prečkamo prek še enega visečega mostu. Od tu se povzpnemo do kampa, ki smo ga videli že z drugega brega in se povzpnemo po asfaltirani dovozni cesti. Po koncu vzpona pešpot s ceste ponovno zavije desno skozi gozd. Ko pridemo na drugo stran, se nam že odpre pogled na Bovec. Prečkamo le še travnik in obvoznico ter se mimo cerkve Device Marije vrnemo do izhodišča pri hotelu.

>> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh