Planina Preval

Zemljevid Izhodišče je tokrat Dom v Dragi. Do njega vodi cesta iz Begunj na Gorenjskem proti Tržiču. Nedaleč od mostu čez Begunjščico se na levo v dolino Draga odcepi ozka asfaltirana cesta. Parkirati je mogoče na parkirišču pri Domu v Dragi, ob dovolj zgodnji uri pa je prostor mogoče najti tudi kakih 100 metrov po cesti naprej ob vodnem zajetju, kjer tabla tudi opozarja, da cesta v nadaljevanju ni primerna za osebna vozila. To marsikoga ne moti in vozila je mogoče srečati še naprej, vse do Planine Planinca.

Slap Luknja Z makadamske ceste se markirana pot na Planino Preval kmalu odcepi na desno čez potok. Kmalu pripelje do navideznega konca doline pod skalnatimi stenami, kjer je na levi moč ugledati slap Luknja. Že čez nekaj korakov se odpre pogled tudi na Luknjo, skozi katero vodi vzpon proti Planini Preval. Nekaj klinov in kamenja naj ne vzame poguma, saj vzpon ni dolg. Sledita mu dve prečkanji potoka in kmalu pridemo do točke, kjer markacija ponovno vodi čez skalo prek rogovile ob pomoči vrvi. Koča na planini Preval Komur to ne diši lahko nadaljuje po levem bregu, kjer je mogoče ta vzpon elegantno obiti. Vzpon iz Luknje se kmalu konča z lično klopco, ki nudi počitek pred drugo polovico poti. Ta je bolj strma, a manj zahtevna, saj vodi skozi gozd in je le mestoma blatna in spolzka. Naslednja klopca označuje približno tri četrtine opravljene poti in kmalu se že odpre pogled na pašnike Planine Preval, kjer si je v koči moč privoščiti tudi okrepčilo.

Planina Planinca Vrnitev je možna po isti poti, spuščanju po klinih pa se je mogoče izogniti s krožno potjo prek Planine Planinca. Tja vodi skupna makadamska gozdna cesta proti Roblekovemu domu. Po dvigu za kakšnih 100 metrov se poti ločita in vzpona proti Planini Planinca je konec. Sledi namreč krajšna ravnina, nakar se prične precej dolg in zmerno strm spust po gozdni cesti. Koča na Planini Planinca je še zadnja priložnost za okrepčilo, bodo pa tu marsikoga zmotili številni parkirani avtomobili. Da si z njimi ne bi delili celotne poti do Drage, se je vsaj prvemu delu ceste moč izogniti po markirani poti skozi gozd. Začne se pri koči in najprej vodi čez pašnik, kjer markacij primanjkuje, a jo je mogoče razpoznati po dveh vidnih prehodih skozi ograjo pašnika. V drugi polovici poti se makadamski cesti žal ni več mogoče izogniti, k sreči pa parkirišče ni več tako daleč.

>> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh