Planina Okrešelj

Zemljevid Tokratno izhodišče je parkirišče pri Koči pod slapom Rinka na skrajnem koncu Logarske doline. Kot zanimiva alternativa običajnemu prihodu iz smeri Mozirja ali Kamnika oz. Gornjega Gradu se za obiskovalce z gorenjskega konca ponuja cesta čez Jezersko in Pavličevo sedlo, s katerega se nato spustimo neposredno do vhoda v Logarsko dolino. Cesta je precej krajša od ostalih alternativ, je pa zelo ovinkasta in na avstrijski strani Pavličevega sedla tudi dokaj ozka, zato časovni prihranek ni ravno velik. Ne glede na izbrano pot prihoda se po plačilu 5 EUR za vstop v dolino zapeljemo vse do njenega konca, kjer je na voljo dovolj veliko parkirišče, da je na njem moč najti prostor tudi ob najbolj obljudenih terminih.

Slap Rinka S parkirišča na široka kamnita pot v kakšnih 10 minutah pripelje pod slap Rinka, na katerega se zelo lep pogled ponuja iz bifeja Orlovo gnezdo na njegovem levem bregu, sprehodimo pa se lahko tudi povsem podenj. Pot nadaljujemo prek leseni brvi na desni breg, kjer se začne zelo strm vzpon po stezi, ki je ves čas kamnita, v zadnjem delu vzpona pa si moramo po strugi pomagati celo z leseni stopnicami in lestvami. Ko dosežemo izvir Savinje, se pot s sonca umakne v gozd in hkrati postane bolj položna, kakršna ostane vse do Frischaufovega doma na Okrešlju.

Razgled s planine Okrešelj Ko se naužijemo razgleda na Kamniško-Savinjske Alpe in si povrnemo moči s ponudbo doma, se lahko vrnemo nazaj v dolino. Po spustu skozi gozd lahko le nekaj metrov naprej od izvira Savinje izberemo med vrnitvijo po isti poti ali spustom po pastirski poti. Slednja nas najprej popelje prek dveh širokih strug hudournikov, od katerih predvsem druga zahteva nekaj dodatnega vzpenjanja in previdnega prečenja. Vendar pa je pot dobro markirana in tudi redno vzdrževana, kar dokazujejo številna odmaknjena debla podrtih dreves kot tudi nedavno više premaknjena pot prek drugega hudournika. Ko dosežemo gozd na levem bregu slapu Rinke, se začne serpentinast spust v dolino, zaradi katerega je pot manj strmo in kot takšna dobra alternativa, če nam spuščanje po kamenju in lestvah ter izogibanje številnim vzpenjajočim planincem ni preveč pri srcu. Poleg tega nas pripelje natanko do izhodišča na parkirišču, s katerega smo začeli vzpon proti slapu.

>> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh