Mangartski jezeri

Spodnje Mangartsko jezero Za naš zadnji oktobrski izlet smo si izbrali sprehod okrog Mangartskih ali Belopeških jezer (Laghi di Fusine). Gre za mali jezeri v Belopeški dolini pod Mangartom v Italiji, ki sta nas kljub meglenemu vremenu očarali s turkizno vodo in prepričali, da se moramo sem še kdaj vrniti spomladi ali poleti in v lepšem vremenu. Cesta v dolino vodi do jezer, prične pa se v kraju Fužine (Fusine in Valromana), kjer nas po prečkanju mosta v smeri iz Rateč proti Trbižu (Tarvisio) kažipot proti jezerom usmeri v levo. Ob zgornjem (drugem) jezeru nas pričaka veliko parkirišče, tam pa se cesta tudi konča.

Zaliv gornjega Mangartskega jezera S parkirišča smo se odpravili vzdolž zahodnega brega zgornjega jezera. Nemarkirana pot nas je izmenično vodila skozi gozd in bliže jezeru. Zaradi številnih zalivov je sprehod na drugo stran jezera trajal nekoliko dlje, kot smo glede na njegovo velikost pričakovali. Poleg tega smo v prvo spregledali mesto, kjer se odcepi pot proti spodnjemu jezeru, in sicer pri leseni klopi ob prvi nekoliko večji jasi. Tako smo pot ob jezeru nadaljevali, vse dokler se ni začela obračati že nazaj proti izhodišču. Šele takrat smo se odločili za vrnitev, a smo proti spodnjemu jezeru zavili kar skozi gozd na prvem mestu, kjer se nam je zazdelo, da bi lahko bila vodila pot v pravi smeri.

Spust ob balvanu k spodnjemu Mangartskemu jezeru Izkazalo se je, da nas občutek ni prevaral, saj nas je "pot" pripeljala do balvanov nad spodnjim jezerom, mimo katerih smo se brez težav spustili prav do jezera, nato pa smo nadaljevali sprehod vzdolž vzhodnega brega spodnjega jezera. Pot sicer vodi vse naokrog jezera, mi pa smo jo zapustili na mestu, kjer se je od nje odcepila druga pot proti zgornjemu jezeru, po kateri bi pravzaprav že od zgornjega jezera morali priti do spodnjega. Tako smo se vrnili do že prej omenjene lesene klopi, od koder smo se odpravili naprej okrog zgornjega jezera. Kar po poti, kateri smo po nepotrebnem sledili že prej, le da se tokrat nismo vrnili, ampak smo se vzdolž vzhodnega brega vrnili vse do parkirišča.

>> Zemljevid poti << | >> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh