Slap Orglice

Zemljevid Orglice  Izhodišče izleta je izliv Kamniške Bele v Kamniško Bistrico. Da bi prispeli do tja, pri Kamniku zavijemo levo proti Gornjemu Gradu in nato v Stahovici ponovno levo proti Kamniški Bistrici. Nedaleč od spodnje postaje žičnice za Veliko Planino prečkamo kamniti most čez Kamniško Belo, za nepreglednim ovinkom pa je na desni strani prostor, kjer lahko parkiramo. Ker gre za priljubljeno izletniško točko, prostora pa ni ravno v izobilju, je priporočljivo prispeti dovolj zgodaj. Na začetku parkirišča nas pričaka kažipot, ki nas usmeri naprej vzdolž ceste za Kamniško Bistrico, le nekaj korakov naprej pa pot zavije desno pravokotno proč od ceste, na kar nas opozori slabo vidna markacija. Vedno ožja gozdna steza nas kmalu pripelje do širše kamnite poti ob strugi Kamniške Bele, po kateri bi prišli po prečkanju potoka, če bi s ceste zavili že pred kamnitim mostom, ki smo ga prečkali z avtomobilom.

Razcep poti  Pot nadaljujemo levo po tej poti in kmalu prečkamo strugo, ki je vsaj danes tu bila že suha. Pot se nadaljuje po levem bregu struge in kljub redkim markacijam ji lahko brez težav sledimo. Prva naslednja omembe vredna točka na poti je odcep poti proti sedlu Presedljaj in drugim vrhovom, ki jih spremljamo na desni strani doline. Naša pot se tu nadaljuje levo ob strugi.

 Slap Orglice V nadaljevanju se pot še nekajkrat cepi. Vse vodijo v isto smer, skrajno leva nas popelje celo v strugo, po kateri ravno tako lahko nadaljujemo pot proti slapu. Izmed vseh teh poti je sicer prava oz. markirana skrajno desna. Malo pred slapom ponovno prečkamo strugo, ki ima tu spet nekaj vode, a vseeno ne predstavlja prepreke. Sledi le še kratek vzpon po desnem bregu potoka in ponovno prečkanje na njegovo levo stran, od koder se nam odpre pogled na slap. Po skalah lahko pridemo vse do tolmuna tik pod njim. Če smo dovolj trdnega koraka se lahko vrnemo na desni breg in se po dobro vidni poti povzpnemo nekje do polovice slapu, od koder se nam odpre pogled na tolmun še z vrha, ki pa iskreno povedano ni vreden vloženega truda.

Do parkirišča se vrnemo po isti poti.

>> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh