Pravljični travnik

Severna stena Vrtače Cilj našega prvega oktobrskega izleta je bil Pravljični travnik (Märchenwiese), na nekaterih slovenskih zemljevidih poimenovan tudi Mlaka, ki se nahaja pod strmo severno steno Vrtače. Gre za zatrep zimsko športno zanimive doline Poden (Bodental), ki je tudi naravni rezervat. Iz Slovenije se tja odpravimo čez Ljubelj, nato pa pred avstrijskim Podljubeljem (Unterloibl) zavijemo levo v dolino, na kar nas opozori tudi kažipot takoj za dvema 180° ovinkoma. Od tod naprej glavne ceste ne zapuščamo več.

Jezerce (Meerauge) v jesenskih barvah Avto smo pustili pod smučiščem pri gostišču Sereinig, kjer se tudi začne dobro markirana pot, kateri smo sledili vse do našega cilja. Čeprav nas pot sprva vodi čez travnik pod smučiščem, hitro ponovno zavije na asfaltirano cesto, ki vodi naprej v dolino, in ji sledi vse do konca. Posebne pozornosti na tem delu poti si zasluži Jezerce (Meerauge), na katerega nas opozori kažipot, ki nas usmerja desno s ceste. Po lepo urejeni lesenih mostičkih pridemo do in okrog simpatičnega majhnega jezerca s čudovito turkizno vodo. Odboji jesenskih barv okolice so v njem pričarali prav čudovit kolaž barv.

Jutranje meglice na Pravljičnem travniku Po ogledu Jezerca smo nadaljevali pot naprej v dolino. Kmalu smo prišli do konca asfaltirane ceste, kjer se bolj vztrajnim avtomobilistom ponudi zadnja priložnost za parkiranje svojega jeklenega konjička, kar je smiselno predvsem, če si izberete kak zahtevnejši cilj, npr. Celovško kočo. Preostanek poti nas med smrekami vodi po gozdni cesti, ki pa je zaprta za promet. Pripelje nas praktično povsem pod 1000 m visoko skoraj navpično severno steno Vrtače. Tudi zavoljo te praktično povsem raven travnik res izgleda pravljično. Mi smo se na njem zadrževali ravno, ko so prvi sončni žarki začeli sušiti roso, ki je osledična tvorila prav številne skrivnostne meglice. Ko smo se naužili naravnih lepot, smo se po isti poti vrnili vse do izhodišča.

>> Zemljevid poti << | >> Album slik <<

Objavite prvi komentar

Objavite komentar

Potepanja v naravi © 2009. Avtor predloge: Dicas Blogger.

Na vrh